SMART-ORACLE
SMART-ORACLE
ORACLE staat voor “Optimising Risk Assessment with CT-angiography or Calcium score in patients at high risk for a cardiovascular event?” Is het risico op hart- en vaatziekten beter in te schatten door een CT-scan van hart en vaten te maken bij patiënten die een grote kans hebben op het krijgen van deze aandoeningen?
Wat is het doel van het onderzoek?
Wij willen met deze studie onderzoeken of het in beeld brengen van het hart en een gedeelte van het vaatstelsel door middel van een CT-scan beter het risico op (verdere) problemen met het hart en de slagaders kan voorspellen dan de methodes die we nu gebruiken om dit risico in te schatten.
Op dit moment worden voornamelijk gegevens uit het vraaggesprek tussen u en de arts, het lichamelijk onderzoek, echo’s van slagaderen in de buik en hals, de bloeddruk en waarden uit bloedonderzoek gebruikt om te ‘berekenen’ hoe groot de kans is dat u in de toekomst (opnieuw) hart- en/of vaatziekten zult krijgen. Met de CT-scan die tijdens het onderzoek gemaakt wordt kunnen we de ‘conditie’ en de mate van ‘verkalking’ en ‘verdikking’ van de slagaders van het hart, de halsslagaderen en de grote lichaamsslagader (aorta) bekijken.
Aan het eind van het onderzoek (verwacht wordt na ongeveer 3 jaar) willen we kijken of er verschil is tussen de onderzoeken van de mensen die wel en de mensen die geen (nieuwe) hart- en vaatziekten hebben gekregen. Als blijkt dat mensen die (opnieuw) hart- en vaatziekten hebben gekregen al meer schade aan de slagaders hadden op de gemaakte beelden dan mensen die geen problemen hebben gekregen, weten we dat het maken van een CT-scan ons kan helpen om de mensen op te sporen die het meeste risico lopen.
Deze mensen kunnen we dan vaker controleren en intensiever behandelen. Mogelijk kan het onderzoek op deze manier bijdragen aan het terugdringen van het aantal mensen dat in de toekomst overlijdt aan hart- en vaatziekten. Als er geen verschil blijkt te zijn, weten we dat het maken van een CT-scan niet effectief is om de mensen met het grootste risico op te sporen.
Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
De CT-scan wordt uitgevoerd op de afdeling radiologie. Bij het maken van de CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling en u zult contrastvloeistof toegediend krijgen via een infuus, dat door de laborante wordt geprikt. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat uw hart en de bloedvaten zo goed mogelijk in beeld gebracht worden.
Uitslagen
De uitslag van uw CT-scan wordt niet bekend gemaakt aan uw behandelend polikliniek-arts en aan u persoonlijk, omdat het een aanvullend wetenschappelijk onderzoek is. Zo voorkomen we beïnvloeding van de onderzoeksresultaten. Een uitzondering is natuurlijk als er duidelijk iets aan de hand is wat uw gezondheid kan schaden en waarvoor een behandeling nodig is, dan wordt contact opgenomen met uw behandelend polikliniek-arts. Alle scans worden binnen 2 weken beoordeeld door een onafhankelijke radioloog.
Als het onderzoek na een aantal jaren is afgerond, is er voor u en uw huisarts de mogelijkheid om de uitslag van uw CT-scan te krijgen (dus informatie over de hoeveelheid kalk en verdikkingen in uw vaten), u kunt aangeven of u dit wilt op het toestemmingsformulier. Tevens kunt u hier aangeven of u de resultaten van het onderzoek als geheel wilt ontvangen in een nieuwsbrief.
Resultaten
Zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn, zullen deze hier worden gedeeld.